Kritiek op Apple en Google om aanbieden Saudische 'vrouw-volgapp'

Een Saoedische vrouw in een stadion in de stad Jeddah AFP

Mensenrechtengroepen hebben kritiek op Apple en Google omdat zij een omstreden app aanbieden die is ontwikkeld door het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken aanbieden. Met de app Absher kunnen mannen hun vrouwen, zusjes of dochters volgen, toestemming geven om te reizen en een sms ontvangen als zij bij de grens hun paspoort gebruiken.

De app is beschikbaar in iTunes en Google Play. Amnesty International en Human Rights Watch zeggen tegen de Amerikaanse nieuwssite Insider dat de techgiganten moeten heroverwegen om Absher te hosten. De twee bedrijven hebben niet gereageerd tegenover de site.

Yasmine Mohammed, een Canadese ex-moslim en criticus van het Saudische regime, zegt dat de bedrijven de Saudische overheid helpen met het afdwingen van “gender apartheid”.

Volgens activisten is de app een van de oorzaken waardoor vrouwen die het land proberen te ontvluchten, worden gesnapt. In Saudi-Arabië mogen vrouwen alleen reizen met toestemming van hun mannelijke voogd, die zij volgens de wet moeten hebben.

STER Reclame

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *