Duizenden mensen rijden rond met ongeldig rijbewijs

Duizenden mensen hebben nog steeds hun rijbewijs, terwijl ze dat eigenlijk hadden moeten inleveren. Het gaat om mensen van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard, maar die het vervolgens niet hebben opgestuurd naar het CBR.

De betreffende bestuurders zijn bijvoorbeeld bestraft omdat ze meermaals met te veel drank of drugs op in de auto zijn gestapt. Het kan ook gaan om mensen die die volgens onderzoek niet meer geschikt zijn om te rijden, zoals ouderen met dementie.

Alleen al sinds 2016 is door het CBR van meer dan 5000 mensen vastgesteld dat ze hun roze pasje onterecht op zak hebben.Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het CBR.

Het bureau wijst erop dat niet iedereen die zijn ongeldige rijbewijs nog in bezit heeft, daadwerkelijk in de auto stapt. Maar cijfers van de politie laten zien dat dit toch nog wel vaak gebeurt. De afgelopen drie jaar hield de politie jaarlijks bijna 3000 mensen staande met een ongeldig rijbewijs. Dat zijn er zo’n acht per dag.

Bron: CBR, bewerking: NOS

“Met het oog op de verkeersveiligheid vinden wij het belangrijk dat het rijbewijs wordt ingeleverd”, zegt een woordvoerder van het CBR. “Na een ongeldigheidsverklaring wijzen wij onze klanten daar met klem op.”

Maar het CBR heeft niet de bevoegdheid om het rijbewijs op te eisen. De organisatie stuurt twee brieven – een aangetekende brief en een via de ‘gewone’ post – maar kan daarna niets meer doen. “Het CBR is nu eenmaal geen opsporingsinstantie”, zegt de woordvoerder. “We zijn blij met strengere controle door de politie.”

Wie zijn ongeldig verklaarde rijbewijs op zak houdt, is strafbaar: er staat een geldboete op van 230 euro. Als je er ook nog eens mee gaat rijden, kan die boete oplopen tot 8300 euro. Ook riskeer je een gevangenisstraf van maximaal drie maanden.

STER Reclame

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *